Een speler die niet meer genoeg uitdaging heeft in de VVBBC-cup, of hierin niet meer mag mee spelen omdat hij/zij te veel punten verzameld heeft, kan best overschakelen naar "gewone" jeugdtoernooien. Spreek eerst met de clubtrainers om advies te krijgen of ze denken dat je kind klaar is voor dit niveau.

Officiële jeugdtornooien duren een hele dag lang (en de winnaars mogen blijven tot het einde). Er kunnen vaak lange rustpauzes tussen de wedstrijden in liggen. In de meeste toernooien wordt er enkel en dubbel ingericht, soms ook gemengd dubbel (mix). Dit uiteraard weer per leeftijdscategorie.

Op jeugdtoernooien wordt ook in poules gespeeld (altijd voor enkel, bijna altijd voor dubbel) waardoor je meerdere wedstrijden kan spelen ook als je verliest. Op deze toernooien gelden de "normale" reglementen, er wordt o.a. gespeeld naar 2 winnende sets van 21 punten.

Om de kalender te weten: de jeugdtoernooien staan gewoon net als alle officiële toernooien vermeld op de site van Badminton Vlaanderen (zoek bijvoorbeeld op het woord "jeugd").

Eenmaal je op jeugdtoernooien goed je draai vindt en regelmatig meerdere wedstrijden kan winnen, is het te overwegen om -na advies van je trainer- weer een stapje hoger te zetten en te proeven van het Yonex Belgian Junior Masters Circuit.